Sambal rong ni baru je aku buatdi rumah. Hari tu housemate aku balik kampung tanpa aku pesan tetiba je nahhhhhhhh kau...seplastik besar dia bawak untuk aku, katanya dua minggu nenek dia kumpulkan...aku pun apa lagi ler pantang aku nampak buah getah ni...favouritesss
Dalam gambar ni aku tampal kat tudung periuk je sebab senang nak bakar. Prosesnya aku dah terang kat edisi pertama 'Buah getah sambal rong'
Tengok macam mana aku menampal kat tudung periuk tu. Senang je
Lepas tu tenggek je la kat atas dapur gas cam ni..kalau di kampung atas bara api..tapi di KL ni mana nak cari kayu, dapur arang pun tak ada..Proses membakar - ngelembung ngelembung skit..biasa la tu..jangan takut tak meletup.
Rupa yang dah masak..rupanya lebih kurang macam ni la..
Korek-korek laa..sambal ni garing dan melekat...memang hancur tapi tetap rangup..Pas tu makan la dengan nasi berlaukkan sambal ni..
3 comments:
salamun alaykum. Maznah, agaknya bolehkan kalau sapukan minyak di permukaan tudung periuk utk elak melekat ataupun pakai nonstick kuali? Terima kasih
Maznah tahu ke macammana nak buat asam rom dari buah getah? Teringin sangat nak masak masakkan Pahang yang menggunakan asam rom... itupun bila sudah menetap di tanahair nanti. Biji getah senang didapati dari biji perah.
Sedapnya...makan lak dengan ulam pucuk betik mentah...
Post a Comment